Kotlety schabowe są ponadczasowym daniem, który zawsze z dumą będzie królować na polskich stołach. Nie da się ukryć, że jest to danie reprezentatywne, a w szczególności jest to szybki pomysł na obiad. Odpowiedni kawałek schabu należy pokroić na równe części, uważając przy tym na włókna mięsne, które mogą wpływać na dalszą obróbkę. Wiele osób o tym zapomina, a może mieć to decydujące znaczenie podczas nawet smażenia. Pytanie, jakie nasuwa się na usta jest jak usmażyć schab, by był soczysty, pyszny i był nieprzesiąknięty tłuszczem? Odpowiedź możesz znaleźć poniżej, zapraszam do lektury.
Odpowiednio przygotowane mięso kluczem do sukcesu?
Przed rozdzielaniem mięsa na mniejsze kawałki należy przygotować sobie bardzo ostry nóż, który ułatwi zadanie krajaczowi. Zasadą, jaka króluje podczas porcjowania mięsa jest fakt, iż należy to czynić w poprzek włókien. Mięso jest mięśniem, które ma swoje włókienka, a krojąc w poprzek rozrywamy te włókna i pozwalamy, by mięso było miękkie i soczyste. Gwarancją sukcesu może być również zdecydowane, pewne ruchy nożem, nie pozwalając, by nóż szarpał mięso. Wtedy zazwyczaj mięso po usmażeniu jest twarde i nieapetyczne.
Jak przygotować się do smażenia schabu?
Każde smażenie mięsa powinno być poprzedzone odpowiednim czasem do zamarynowania mięsa. Przechowywanie mięsa w marynacie może być różne – od kilku godzin, do kilku dni. Sprawia to, że mięso nabiera aromatu przypraw i staje się miękkie, pyszne i delikatne. Po uprzednim przygotowaniu mięsa w marynacie nadszedł czas na usmażenie schabu.
Jak usmażyć schab, by był najpyszniejszy na świecie? Zasady gry są proste – wystarczy stosować się do poniższych reguł. Przygotuj sobie odpowiednią patelnię, a następnie rozgrzej tłuszcz, na którym chcesz smażyć schab. Najlepszym sposobem będzie smalec, ale równie dobrze sprawdzi się masło klarowane. Pamiętaj, by patelnia była bardzo gorąca, dopiero wtedy możesz włożyć mięso na patelnię. Smaż dobrze z każdej ze stron, jednak nie przewracaj mięsa kilkukrotnie – tutaj stosujemy zasadę raz, a porządnie.
Zastosuj to w swojej kuchni, a nie pożałujesz.