Rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia sprawia, że klienci chętnie urozmaicają swoja dietę, sięgając po wartościowe produkty spożywcze. Coraz więcej osób czyta etykiety na zakupach i wybiera żywność z jak najkrótszą listą składników. Producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów, rozszerzając swój asortyment. Uwzględniają nawet potrzeby osób chorych, które ze względów zdrowotnych muszą wykluczyć z jadłospisu pewne składniki. Chodzi tu przede wszystkim o gluten. Od pewnego czasu w sklepach bardzo łatwo jest znaleźć produkty bezglutenowe, co cieszy zwłaszcza osoby chorujące na celiakię. Jednak po pieczywo, mąki, makarony czy dania gotowe bez glutenu coraz częściej sięgają również pozostali, wierząc, że dzięki takiej decyzji odzyskają szczupłą sylwetkę lub poczują się lepiej. Wśród produktów bezglutenowych wiele jest takich, które trudno nazwać zdrowymi ze względu na zbyt długą listę sztucznych dodatków. Chcąc o siebie zadbać, można wybierać żywność bez glutenu, ale jak najmniej przetworzoną.