Pełnoziarniste produkty zbożowe to ważny składnik diety. Stanowią nie tylko cenne źródło węglowodanów, ale także wielu witamin, minerałów i błonnika. Z ich spożycia nie powinny rezygnować nawet osoby odchudzające się. Jednak czasami ze względów zdrowotnych trzeba wykluczyć z jadłospisu określone składniki pokarmowe, bo uczulają lub wywołują przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W wielu przypadkach okazuje się, że winę za złe samopoczucie ponosi gluten. Dotyczy to między innymi osób, u których stwierdzono nietolerancję tego białka, celiakię lub alergię pokarmową. W przypadku tych schorzeń z menu powinny zniknąć takie zboża jak pszenica, żyto i jęczmień. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z produktów zbożowych. Kukurydza, gryka, proso, ryż , amarantus czy komosa ryżowa to tylko niektóre przykłady zbóż, które można spożywać, unikając glutenu. Zbożowe produkty bezglutenowe zajmują ważne miejsce w diecie osób chorych na celiakię. Coraz chętniej sięgają po nie również osoby zupełnie zdrowe, poszukujące nowych smaków.