W dzisiejszych czasach ludzie przechodzą na dietę bezglutenową z różnych powodów. Niektórzy muszą to zrobić, bo chorują na celiakię, inni z kolei kierują się aktualnie panującymi trendami żywieniowymi. Jedno jest pewne, zmieniając dietę, trzeba zachować zdrowy rozsądek i tak się odżywiać, aby nie dopuścić do niedoboru ważnych dla organizmu składników odżywczych. O to wbrew pozorom bardzo łatwo, gdy wyklucza się z jadłospisu dużą część produktów. Wiele osób unikających glutenu cierpi na niedobory niektórych witamin i minerałów. Dotyczy to przeważnie tych, którzy zbyt często sięgają po wysoko przetworzone produkty bezglutenowe. Sprawdzają się one wtedy, gdy brakuje czasu na przygotowanie posiłku od podstaw, a także na wycieczkach czy w innych wyjątkowych sytuacjach. Jednak nie powinny stanowić podstawy jadłospisu, bo obfitują w sztuczne dodatki.  Na co dzień warto jak najczęściej sięgać po powszechnie dostępne naturalne produkty bez glutenu, które uzupełnią dietę w witaminy i minerały. Ich lista jest bardzo długa.