Celiakia to choroba, której nie da się wyleczyć, zażywając tabletki. Jedyny sposób na dobre samopoczucie stanowi ścisła dieta, której zaleceń pacjent musi przestrzegać całe życie. Nawet małe błędy żywieniowe lub śladowe ilości glutenu w jadłospisie przyczyniają się do pogorszenia stanu zdrowia. Nie ma przesady w stwierdzeniu, że współcześnie o wiele łatwiej żyje się osobom chorym. O ile w przeszłości trzeba było poczynić wiele starań, aby kupić chleb czy mąkę bezglutenową, dzisiaj produkty te dostępne są w prawie każdym sklepie. Co więcej, z miesiąca na miesiąc asortyment tego rodzaju żywności poszerza się. Na zakupach trzeba jednak uważnie czytać etykiety, bo bardzo łatwo jest trafić na produkty bezglutenowe pełne dodatków takich jak konserwanty czy polepszacze smaku. Ze względu na wartości odżywcze warto kupować naturalne jedzenie. Do naturalnych produktów niezawierających glutenu zaliczają się między innymi: kukurydza, ryż, amarantus, orzechy, fasola, jajka, świeże ryby i mięso, mleko, owoce i warzywa.