Osoby, u których zdiagnozowano celiakię, muszą zmienić nawyki żywieniowe, bez względu na to, czy mają ochotę, czy nie. W tym konkretnym przypadku nowa dieta ma służyć poprawie stanu zdrowia. Pacjenci, którzy nie stosują się do zaleceń lekarza, narażają się na poważne powikłania. Wprowadzenie diety bezglutenowej okazuje się często trudnym zadaniem i wymaga wiedzy z zakresu dietetyki. Zupełnie nieświadomie można popełnić mnóstwo błędów, co z pewnością odbije się na samopoczuciu osoby chorej. Nawet żywność naturalnie bezglutenowa może być zanieczyszczona glutenem, z czego niewiele osób zdaje sobie sprawę. Dlatego na początku warto kupować wyłącznie produkty bezglutenowe specjalnie oznaczone, a z naturalnych wybierać tylko te, co do których nie ma żadnych wątpliwości. Osoby początkujące mogą korzystać od czasu do czasu z gotowych produktów bez glutenu. Należą do nich mieszanki do wypieku chleba, ciasta, przygotowania naleśników czy pierogów, a także spody do pizzy, gotowe pieczywo i inne. To niezawodny sposób na ułatwienie sobie pierwszych dni na diecie bezglutenowej.