Ze względu na wysoką wartość odżywczą produktów zbożowych nie warto zupełnie z nich rezygnować, zmieniając sposób odżywiania. Niektóre schorzenia wymagają co prawda eliminacji pewnych zbóż, ale wówczas należy sięgać po takie, które można spożywać. Dotyczy to na przykład osób nietolerujących glutenu. Źródłem tego białka są popularne zboża takie jak pszenica, żyto czy jęczmień. Gdy istnieją przeciwwskazania zdrowotne, trzeba wykluczyć je z jadłospisu.Z pomocą przychodzi jednak wiele innych roślin zbożowych, które mogą spożywać osoby na diecie bezglutenowej. Należą do nich kukurydza i ryż, ale nie tylko. Z pewnością warto uwzględnić w jadłospisie kasze, a szczególnie jaglaną, gryczaną oraz komosę ryżową. To naturalne produkty bezglutenowe, które mogą stać się podstawą wielu smacznych i zdrowych posiłków. Stanowią doskonałe uzupełnienie diety osoby chorej na celiakię oraz wszystkich, którzy chcą urozmaicić swoje menu. Kasze dostarczają wielu cennych dla organizmu składników, w tym węglowodanów i błonnika.