Pieczywo gości w diecie większości osób. Tradycyjne kanapki to danie, które w wielu domach jada się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Dlatego też niektórym trudno jest sobie wyobrazić rezygnację z chleba, bułek czy ciast na bazie mąki pszennej. Zwykle nie ma takiej potrzeby, chociaż istnieją pewne wyjątki. Osoby, u których badania potwierdziły celiakię, muszą czym prędzej zmienić sposób żywienia i wykluczyć produkty zawierające gluten. Na początku zwykle wpadają w panikę i zastanawiają się, co można jeść, skoro gluten znajduje się w tak lubianych dotąd wypiekach i wielu innych daniach. Chorzy na celiakię w żadnym wypadku nie muszą rezygnować z pieczywa czy ciast wypiekanych w domu. Warunek jest jeden- trzeba przygotowywać je, sięgając po naturalne produkty bezglutenowe. Do wypieków zarówno pieczywa bezglutenowego, jak i ciast, sprawdzą się mąki takie jak: kukurydziana, gryczana, ryżowa, jaglana, kokosowa czy ziemniaczana. Glutenu nie zawierają również: mąka sojowa, z amarantusa i z manioku. Aby uzyskać smaczne wypieki, warto je mieszać ze sobą w odpowiednich proporcjach.