Oferta produktów spożywczych dostępnych w sklepach stale się poszerza. Korzystają na tym klienci, którzy mając wielki wybór, mogą urozmaicać swój jadłospis. Różnorodność to podstawa zdrowej diety, bo dzięki niej o wiele łatwiej jest dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych. Wiele osób w trosce o siebie unika spożywania żywności wysoko przetworzonej, zastępując ją zdrowszymi odpowiednikami, których w sklepach jest coraz więcej. Dużym zainteresowaniem cieszą się produkty bezglutenowe oraz takie, które zawierają składniki korzystnie wpływające na zdrowie (błonnik, siemię lniane czy nasiona chia). Niektóre osoby wykluczają gluten z jadłospisu, nawet wtedy, gdy są zupełnie zdrowe, uważając na przykład, że taki krok pozwoli im zrzucić zbędne kilogramy. Tymczasem nie zawsze istnieje taka potrzeba. Żywność bezglutenowa przeznaczona jest dla konkretnej i dosyć wąskiej grupy osób. Zaliczają się do niej chorzy na celiakię oraz wszyscy, którzy mają alergię na gluten lub nietolerancję tego składnika.