W związku z modą na zdrowe jedzenie w sklepach pojawia się wiele nowych produktów spożywczych. Osoby dbające o siebie przywiązują dużą wagę do swojej diety. Szukają nie tylko żywności nieprzetworzonej, pozbawionej zbędnych dodatków, ale coraz częściej również takiej, która nie zawiera glutenu lub laktozy. Od pewnego czasu nawet małe sklepy poszerzają swój asortyment, uwzględniając potrzeby osób mających specjalne potrzeby żywieniowe. Dlatego też nikogo nie dziwi fakt, że na półkach pojawiają się produkty bezglutenowe, bez laktozy czy bez cukru. Chociaż osoby chcące odżywiać się zdrowo niekoniecznie muszą je kupować, bardzo często to robią. Na przykładu po żywność niezawierającą glutenu powinny bezwzględnie sięgać osoby chore na celiakię, z alergią ten składnik lub jego nietolerancją. W ich przypadku dieta eliminacyjna stanowi jedyny sposób leczenia dolegliwości, z którymi się zmagają. Z kolei wszyscy pozostali mogą spożywać zwykłe produkty, bo wykluczenie samego glutenu z jadłospisu nie oznacza od razu, że dieta będzie zdrowa.