Zdrowa dieta wymaga pewnych poświęceń, jednak niektórzy posuwają się za daleko i w trosce o siebie unikają zbyt wielu produktów spożywczych. Taka decyzja wynika często z przekonań, które nie mają żadnego uzasadnienia. Gdy ktoś twierdzi, że dzięki eliminacji glutenu z diety pozbył się zbędnych kilogramów, wiele osób również postanawia spróbować schudnąć dzięki tej metodzie. Jednak oprócz chorych na celiakię, mało kto wie tak naprawdę, na czym polega dieta bezglutenowa i jakie są wskazania do jej stosowania. Stosując ten model żywienia, trzeba wyłączyć z jadłospisu żywność stanowiącą źródło glutenu. Wbrew pozorom jest jej bardzo dużo. To nie tylko chleb, makaron, pierogi czy drożdżówki, ale również niektóre wędliny, jogurty, lody, sery i wiele innych. Osoby na diecie mają do dyspozycji coraz łatwiej dostępne produkty bezglutenowe. W przypadku celiakii to jedyna opcja. Z pewnością jednak osoby zdrowe nie powinny rezygnować z tego, co mogą jeść, na rzecz gotowej żywności bezglutenowej, która zawiera wiele zbędnych dodatków.