Na niektóre warzywa czeka się cierpliwie cały rok, by w sezonie móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Tak rzecz się ma w przypadku szparagów, jednak ich zakup czasami nastręcza pewnych trudności. Jeżeli nie jest się pewnym, jak wybrać szparagi, warto zapamiętać kilka wskazówek, które pozwolą cieszyć się w kuchni dobrymi okazami tego warzywa.

Sezonowe dobro natury

Szparagi to typowo wiosenne warzywo, na które sezon jest dość krótki, dlatego też korzysta się i używa ich w kuchni, gdy tylko można. Mając charakterystyczny kształt, nie da się ich pomylić w sklepie z żadnymi innymi warzywami. Jednak nie każdy czerpie przyjemność z ich szybkiego zakupu, a bierze się to z niepewności co do tego, jakie powinno się wybrać, by po przyrządzeniu były one smaczne i pełne składników odżywczych.

Obawy te nie powinny jednak całkowicie przyćmiewać chęć zjedzenia tych warzyw w sezonie, dlatego też w dalszej części zaprezentowano, na co zwrócić uwagę podczas zakupów.

Wskazówki warte zapamiętania

Wybierając szparagi, z których przygotuje się smaczny obiad lub kolację, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy.
Po pierwsze, należy zwrócić uwagę na główki szparagów. Powinny być one jędrne, zielone i niepokruszone. Poza tym nie może być na nich – ani na łodygach – śladów pleśni.
Po drugie, jeżeli chodzi o łodygi, powinny być dość jędrne, końcówki nieco mniej, bo je się obcina lub odłamuje w procesie obierania szparagów.
Dobre szparagi odznaczają się również ładnym zapachem.
Szukając szparagów dla siebie, warto zwrócić uwagę, by były one tej samej lub zbliżonej długości – wówczas lepiej się je gotuje.
Jeżeli chodzi o grubość szparagów, należy pamiętać, że te o średniej grubości oraz drobniejsze są mniej łykowate.

Co po wybraniu?

Kiedy proces wybierania szparagów już się odbędzie, warto zastanowić się nad tym, w jaki sposób chce się je podać. Szparagi są warzywem, które dla pełni smaku potrzebują jedynie towarzystwa odrobiny masła, by móc zachwycić. Innym, również polecanym sposobem przyrządzenia, jest ich duszenie.